• Çalışma Saatleri : Pzt-Cmts  09:30–19.00

  • 0505 500 09 46

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

Diş etinin diş kökü üzerinden çekilerek, kök yüzeyinin açığa çıkmasına denir. Diş eti çekilmesi ilerleyen yaşla beraber diş eti çekilmesi ihtimali artar. Çevresel ve genetik faktörlere bağlı olarak genç yaşta diş eti çekilmeleri de görülebilmektedir. Diş eti çekilmesi tedavi edilmediğinde diş kaybı riski ortaya çıkmaktadır. Diş kayıplarının önüne geçilebilmesi için, vakit kaybetmeden tedavi altına alınması son derece önemlidir. Periodontitis olarak adlandırılan diş eti çekilmelerinde diş kemiğinde iltihaplanma ve enfeksiyon oluşmaya başlamaktadır. Bu ciddi bir derecede ilerleyen enfeksiyondur. Hastanın diş kaybı yaşamaması için tedaviye kısa süre içerisinde başlanması gerekmektedir.

Diş etleri dişlerin kemik üzerinde tutunmasını sağlamaktadır. Bu nedenle diş eti tedavilerinde oluşan enfeksiyon zamanla diş kayıplarının yaşanmasına neden olur. Diş kanamaları ve diş dökülmeleri de bu durumun göstergesidir. Genel olarak hijyen eksikliğinden meydana gelen durumlardan biridir. Tedavisi ise muayene sonucunda antibiyotik kullanımına başlanması ve düzenli ağız bakımı yapılmasıdır. Özellikle diş ipi ve ağız gargarası kullanımı bu iltihaplanmayı kısa sürede tedavi eder.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

Diş eti çekilmesinin yaşanmasını önlemek için ağız hijyenine önem verilmelidir. Özellikle bakteri oluşumunu engelleyici ürünler kullanmak düzenli olarak dişlerin fırçalanması bu durumu önlemektedir. Diş aralarında oluşan bakteriler zaman içerisinde ağızda yayılmaya başlamaktadır.

Diş taşı oluşumunun en büyük sebeplerinden de biridir. Bu nedenle her fırçalama sonunda diş ipinin kullanılması önerilmektedir. Diş ipi kullanımı diş eti çekilmelerinin de önüne geçmektedir. Özellikle küçük yaştan itibaren ağız hijyenine önem verilmesi bu gibi sorunlardan korumaktadır.

Diş Eti Çekilmesi

Diş Eti Çekilmesi

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

Diş eti çekilmesini önlemenin en iyi yolu, düzenli ve iyi ağız hijyenini sürdürmektir. Bu, dişlerinizi günde en az iki kez, iki dakika boyunca fırçalamak ve günde en az bir kez diş ipi kullanmak anlamına gelir. Diş fırçanızın yumuşak veya orta sertlikte olması ve diş ipi kullanırken dişlerinizin arasına nazikçe girmesine dikkat etmeniz önemlidir.

Ağız kokusu oluşumlarının en temel sebeplerinden biri de budur. Besinleri yerken dişte ve diş etinde ağrı oluşması da diş eti çekilmesinin belirtilerinden biridir. Diş aralarının açılması ve dişlerin güçsüzleşmesi de bu durumun habercisidir. Dişlerin kırılması ve dökülmeye başlaması da ileri seviyelerden biridir.

Diş eti çekilmesini önlemek için yapabileceğiniz diğer şeyler şunlardır:

  • Sigara içmeyi bırakın veya azaltın. Sigara içmek, diş eti hastalıklarına yakalanma riskinizi önemli ölçüde artırır.
  • Dengeli ve sağlıklı bir diyet yapın. Yeterince lif tüketmek, dişlerinizin temizlenmesine yardımcı olur ve diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir.
  • Düzenli olarak diş hekiminize gidin. Diş hekiminiz, diş eti hastalıklarını erken teşhis edebilir ve tedavi edebilir.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Diş eti çekilmesinin teşhisi için uzman kontrolü gereklidir. Kişi kendinde gördüğü belirtilerden yola çıkarak doktora başvurmaktadır. Yapılan ağız içi kontrolünden sonra diş eti çekilmesi teşhisi koyulmaktadır. Bu gibi durumlarda hastanın hijyenine dikkat etmesi önerilmektedir. Aynı zamanda sigara ve alkolden uzak durumları ve düzenli antibiyotik kullanımına başlanmaktadır. Böylelikle hastalık kısa sürede tedavi edilir.

Normal şartlar altında sağlıklı diş etleri sert ve soluk pembe renktedir ve dişlerin etrafına tam oturur. Diş eti çekilmesi durumunda ise aşağıda sıralanan belirti ve semptomlar gözlemlenir:

  • Şişmiş veya kabarık diş etleri
  • Parlak kırmızı, koyu kırmızı veya morumsu diş etleri
  • Ağız kokusu
  • Ağrılı çiğneme
  • Dişler arasında gelişen yeni boşluklar
  • Dişler ve diş etleriniz arasına boşluk
  • Aşağı çekilerek dişleri normalden daha uzun gösteren diş etleri
  • Diş fırçalarken veya diş ipi kullanırken kan tükürmek
  • Dokunulduğunda hassas olan diş etleri
  • Fırçalamadan sonra pembe renkli diş fırçası
  • Gevşek dişler veya diş kaybı
  • Isırdığınızda dişlerinizin birbirine uyma biçiminde bir değişiklik
  • Kolayca kanayan diş etleri

Bireyler düzenli olarak diş kontrolüne gitmelidir. Herhangi bir diş eti çekilmesi belirtisi fark eden bireyler ise mümkün olan en kısa sürede diş hekiminden randevu almalıdır. Erken müdahale diş eti çekilmesi kaynaklı hasarı tersine çevirme ihtimalini o kadar artırır.

İstanbul’da Kadıköy Bostancı Ataşehir bölgesinde  diş doktoru , implant diş tedavisi, diş dolgusu, gömülü diş tedavisi, kanal tedavisi, gülüş tasarımı, şeffaf plak ile ordodonti,  20 yaş diş çekimi, Zirkonyum lamina kaplama gibi bir çok tedavi ...

Konum Bilgisi

Son Yazılar

Etiketler

Go to Top