• Çalışma Saatleri : Pzt-Cmts  09:30–19.00

  • 0505 500 09 46

Diş Hassasiyeti Nasıl Geçer? Belirtileri Nelerdir?

Diş Hassasiyeti Nasıl Geçer? Belirtileri Nelerdir?

Gün boyunca tükettiğimiz gıdalar özellikle turunçgiller, domates, turşu gibi gıdalar ve kola gibi asidik veya şekerli içecekler, bazen ağızdan nefes almak hatta soğuk havanın bile ağrı, kamaşma ve acıya neden olduğu diş hassasiyeti yaygın bir sağlık sorunudur. Çoğu zaman dikkate alınmayan bu problem, yaşam kalitesini etkileyecek düzeyde olup mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Diş hassasiyeti nedir, neden olur? Dişin hassasiyeti önlenebilir mi? Tedavisi nedir? Şeklindeki sorularınıza yanıt bulmak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Diş Hassasiyeti Nedir?

Diş hassasiyeti, dişlerin dış yüzeyini kaplayan mine tabakasının aşınması veya diş etlerinin çekilmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Hassas dişler, soğuk, sıcak, tatlı veya asidik yiyecekler ve içeceklerle temas ettiğinde veya soğuk havada nefes alırken ağrı veya rahatsızlık hissi yaşarlar. Diş hassasiyeti, dentin aşırı duyarlılığı veya kök hassasiyeti olarak da bilinen en yaygın diş rahatsızlıklarından birisidir.

<yoastmark class=

Diş Hassasiyeti Neden Olur?

Dişlerin hassas hale gelmesinin birkaç nedeni olabilir:

  • Mine aşınması: Mine tabakası, dişlerin dış yüzeyini koruyan sert bir tabakadır. Aşırı fırçalama, sert diş macunu kullanma veya agresif bir diş temizliği  gibi nedenlerle mine aşınabilir. Bu durumda, dişin daha hassas iç kısmı olan dentin açığa çıkar.
  • Diş eti çekilmesi: Diş etleri, dişleri destekleyen dokulardır. Diş eti çekildiğinde, dişin hassas olan kök yüzeyi açığa çıkar. Diş eti çekilmesinin nedenleri arasında diş fırçalarken aşırı baskı uygulamak, periodontal hastalık veya yaşlanma bulunabilir.
  • Diş çürüğü: Diş çürüğü, dişin mine tabakasını bozar ve dentin tabakasına ilerler. Diş çürüğüne bağlı olarak da diş hassasiyeti ortaya çıkabilir.
  • Dişlerin sıkılması veya gıcırdatılması: Bruxism dişleri aşındırabilir ve diş hassasiyetine neden olabilir.

Diş hassasiyeti tedavisi, altta yatan nedenin belirlenmesine bağlı olarak değişir. Doktorunuz Deniz Duraklıoğlu  ağız muayenesi yaparak, diş hassasiyetinin nedenini belirleyebilir ve uygun tedaviyi önerebilir.

Diş Hassasiyeti Önlenebilir Mi?

Diş eti hastalıklarının önlenmesine yardımcı olmak için ağzınızı mümkün olduğunca sağlıklı tutamak önemlidir. Çünkü iyi ağız hijyeni ile diş duyarlılığı oluşma riskinizi azaltabilirsiniz. Diş hekiminiz tarafından önerildiği gibi düzgün bir şekilde fırçalamak, diş ipi kullanmak ve aşındırıcı içeriği düşük diş macunu kullanmak diş hassasiyetine sahip olma riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Asidik olmayan diyet de diş hassasiyetinizi önlemeye yardımcı olur.

Hassas dişlerinizi görmezden gelmek sizi diğer ağız sağlığı sorunlarına karşı savunmasız hale getirebilir. Çünkü mevcut diş hassasiyetiniz yeterli diş fırçalamanıza engel olur. Diş çürüğü ve diş eti hastalığı gelişimini hızlandırır.

Diş Hassasiyetinin Tedavisi Var Mıdır?

Tedavi seçenekleri arasında özel diş macunları, florid , mine kaplamaları, diş eti tedavisi ve diş dolguları bulunabilir. Ayrıca, diş hassasiyetini azaltmak için diş fırçalama tekniklerini düzeltmek gerekir. Dişlerinizi korumak için yumuşak bir diş fırçası kullanmak ve asidik yiyecek ve içeceklerden önemlidir. Öncelikle diş hassasiyetinizin olup olmadığını ve nedenlerinin ne olduğunu anlayabilmeniz için diş hekiminize muayene olmanızı öneririz.

  • Diş hassasiyetinize neden olan etken diş hekiminiz tarafından belirlenip ortadan kaldırılmalıdır.
  • Diş hassasiyetinizi tedavi etmek için diş hekiminiz hassas dişler için özel olarak üretilmiş düşük aşındırıcı partiküllü ve hassasiyet giderici içerikli bir diş macunu kullanmanızı tavsiye eder.
  • Dişlerinizi daha az hassas hale getirmek ve çürümeye karşı ekstra korumak mümkündür. Bunun için özel olarak formüle edilmiş florür jeli uygulanır. Ayrıca  aşınmış alanları mikro düzeyde tamir edecek başka ajanlar uygulayabilir.

 

 

İstanbul’da Kadıköy Bostancı Ataşehir bölgesinde  diş doktoru , implant diş tedavisi, diş dolgusu, gömülü diş tedavisi, kanal tedavisi, gülüş tasarımı, şeffaf plak ile ordodonti,  20 yaş diş çekimi, Zirkonyum lamina kaplama gibi bir çok tedavi ...

Konum Bilgisi

Son Yazılar

Etiketler

Go to Top