• Çalışma Saatleri : Pzt-Cmts  09:30–19.00

  • 0505 500 09 46

Diş Sızlaması Tedavisi Nasıl Olur? Sızlamaya Ne İyi Gelir?

Diş Sızlaması Tedavisi Nasıl Olur? Sızlamaya Ne İyi Gelir?

Diş Sızlaması Tedavisi Nasıl Olur?

Diş sızlaması, genel olarak dişlerin çürümesinde kaynaklanan ve diş ile diş çenesi içerisinde, çevresinde meydana gelen ağrıyı ifade eden bir sorundur. Diş sızlaması, birçok sağlık sorunlarıyla birlikte kendini gösterebilir. Zaman zaman diş sızlaması yaşanabildiği gibi geçmeyen diş sızlaması da söz konusu olabilir. Dişin çevresinde ortaya çıkan diş sızlaması, yeme içme sırasında hissedilir. Özellikle de yiyecek ya da içecek sıcak ve soğuk olduğunda ağrısı çok daha kötü hale getirebilir.

Gece yatarken daha kötü olabilen bu sızlama, düşen bir dolgu ya da kırık diş ile ağrının başlamasına neden olabilir. Diş sızlamasının alt ya da üst dişlerde olup olmadığına karar vermek birçok durumda zor olabilir. Alt azı diş etkilendiğinde, bu sızlama  kulaktan geliyormuş gibi bir his yaratabilir. Diğer üst dişlerden meydana gelen sızlama ise sinüslerden ve elmacık kemiklerden, alnın arkasındaki küçük hava boşluklarında geliyormuş gibi bir his yaratabilir. Bu durumda çenenin enfekte dişe yakın kısmında dokunmaya ve ağrılı olmaya duyarlı olması olağan bir durumdur.

Diş Sızlamasına Ne İyi Gelir ?

Yanlış ya da eksik ağız ve diş bakımının yarattığı hassasiyete bağlı olarak beslenme esnasında bir sızlama görülüyorsa bu durumu ortadan kaldırabilmek adına diş macunu, fırçası ve ipi tercih ve kullanım şekli gözden geçirilir. Dolgunun eskimesi ya da dişin enfeksiyon etkisiyle çürümesi dolayısıyla sızlama hissediliyor olabilir. Bu durumun tedavisi dolgu ya da kanal tedavisidir.

Diş sızlamasında acil müdahale olarak bir bardak su içerisine atılan 4-5 kaşıklık tuz ile oluşturulan gargara kullanılabilir. Yine sızlamanın olduğu bölgeye soğuk kompres yapılması da hastanın ağrılarını hafifletir fakat bunlar geçici çözümlerdir. Kalıcı bir çözüm için çoğu zaman diş eti kanaması ile birlikte görülen ve mutlaka bir ağız sağlığı probleminin habercisi olan diş sızlamasını hissettiğimiz anda uzman hekim kontrolüne başvurmamız gerekir.

Diş Sızlaması Nedenleri Nelerdir?

Diş Sızlaması çok farklı durumlardan dolayı ortaya çıkabilir. Nedenleri aşağıda yer almaktadır.

  • Dişlerin  sinir hücrelerinde meydana gelen hasarlar dişlerde ağrıya ve sızıya yol açabilir.
  • Diş etlerinde oluşan tahriş ya da iltihaplanmalar gibi sorunlar sızlamalara yol açabilir.
  • Ağzınızın içerisinde yer alan çürük dişler diş sızlamalarına yol açabilir.
  • Dişlerinizdeki aşırı derecede hassasiyet varsa dişlerinizde sızlamalar oluşabilir.
  • Diş kırıkları dişlerde ağır ve sızıya yol açabilir.
  • Ağız ve dişlerde apse oluşumu Diş Sızlaması oluşturabilir.
  • Dişlerinizde dolgu varsa bu dolgularda hasar ya da zararlar meydana gelmişse dişleriniz sızlayabilir.
  • Diş gıcırdatma ve diş sıkma gibi alışkanlıklar ya da rahatsızlıklar dişlerin sızlamasını yol açabilir.
  • 20’lik dişlerin diş etini yararak çıkmaya çalışması sızı oluşturabilir.
  • Çene kemiği yapısında meydana gelen problemler dişlerde sızlamalar neden olabilir.
  • Kulakta oluşabilecek enfeksiyon  kemiğine ulaşması sonucunda dişlerde de sızı oluşabilir.

Bu durumlardan  birkaçı sizlerde mevcutsa biran önce diş hekimlerine başvurarak tedavi olmanız gerekmektedir. Aksi taktirde ağrı ve sızılar gittikçe şiddetlenebilir. Ağız ve dişlerinizdeki rahatsızlıkları tedavi ettirmezseniz ve ilerleme durdurulmazsa diş kayıpları yaşayabilirsiniz.

Diş Sızlaması Tedavisi Nasıl Olur?

Diş sızlaması tedavisi, sızlama nedenine bağlı olarak değişebilir. Bu durum farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu nedenle sızlamanın nedenini belirlemek ve uygun tedaviyi uygulamak önemlidir. Bu sızılar herhangi bir ağız ve diş problemleriyle alakalıysa uzman hekimler şu yöntemlere başvurabilir.

  • Dişlerinizdeki çürükler ağrı ve sızı yapıyorsa, çürükler temizlenerek diş dolgusu yapılabilir.
  • Kanal tedavisi ile tedavi edebilecek bir rahatsızlıktan dolayı dişleriniz de sızılar oluşuyorsa uzman hekimler sizlere yardımcı olabilir.
  • Gece uykuda diş sıkma, diş gıcırdatma gibi durumlarla karşı karşıya kalıyorsanız. Bu durumlar dişlerinizin sızlamasına neden oluyorsa gece plağı kullanabilirsiniz
  • Dişlerinizde rahatsızlıklar çok ilerlemişse ve tedavi edilmesi zorsa dişleriniz çekilebilir.

Diş sızlaması sorunu yaşadığınızda, bir diş hekimine başvurmanız önemlidir. Diş sızlaması tedavisi, sızlamanın nedenine, şiddetine ve genel sağlık durumunuza bağlı olarak değişebilir. Uzman bir diş hekimi, en iyi tedavi seçeneklerini belirlemenize yardımcı olacaktır.

İstanbul’da Kadıköy Bostancı Ataşehir bölgesinde  diş doktoru , implant diş tedavisi, diş dolgusu, gömülü diş tedavisi, kanal tedavisi, gülüş tasarımı, şeffaf plak ile ordodonti,  20 yaş diş çekimi, Zirkonyum lamina kaplama gibi bir çok tedavi ...

Konum Bilgisi

Son Yazılar

Etiketler

Go to Top